donderdag 12 augustus 2010

Ding #22: Be Smart!

Sinds enkele maanden ben ik de gelukkige bezitter van een smartphone. Prachtig om te zien wat je met een altijd en overal beschikbaar Internet en GPS kunt doen. Naar aanleiding van dit Ding heb ik meteen Layar geïnstalleerd om eens mee te spelen - dit is absoluut briljant. De Layer van bijvoorbeeld Funda is geweldig: dat is nog eens een manier om een nieuw huis te zoeken.
Wat er allemaal nog op ons afkomt - als je het probeert te bedenken gaat het je duizelen.

Een brede toepassing voor historisch geïnteresseerden op basis van het in het depot opgeslagen archiefmateriaal... Dat is nog niet zo gemakkelijk. Al te makkelijk wordt de denkfout gemaakt (niet in de laatste plaats binnen onze eigen organisatie) dat de informatie die in de archieven besloten ligt zo voor het oprapen ligt. Dat is namelijk niet zo: het vinden, interpreteren en in zijn eigen context zetten van die informatie is een vak appart, dat veel tijd en kunde vereist. Daar worden historici voor opgeleid. Archivarissen zijn er primair voor het beheer en het vindbaar maken (dus: het beheren en beheersen van de metadata) en niet voor het uitvoeren van de taken van de historicus. Zo voel ik het zelf ook: wanneer ik met inhoudelijk onderzoek bezig ben, voelt het alsof ik aan het hobbyen ben, en niet aan het werk.

Voor het beheer zelf zijn er natuurlijk wel mogelijheden te bedenken, maar dan ben je wel afhankelijk van het aanbrengen van bijvoorbeeld RFID-chips in verpakkingen of op archiefmateriaal. Dat is nog niet zo makkelijk gedaan als bedacht: ga maar eens 3.000.000 items (waarvan er vele losbladig zijn) een chip geven. Voor het depotbeheer zou het overigens een zegen zijn.

De inhoud is niet onze primaire zorg. De vorm is dat wel, samen met het de weg kunnen wijzen. Zoek daarom samenwerking met de specialisten op inhoudelijk gebied: dat zijn bij uitstek de universiteiten en onderzoeksinstellingen als ING. Waar wij trots op moeten zijn is de melding op hun producten: 'Mogelijk gemaakt door het Nationaal Archief'.

Dàt is ons belangrijkste merk.

1 opmerking:

  1. ik denk dat dit besef heel voorzichtig aan het ontstaan is. Lange tijd was het immers volle kracht vooruit, de nieuwe (digitale) winkel moet immers open. Nu blijkt dat die winkel nog geen optimaal bevoorradingssysteem heeft. Hoogste tijd om daar op in te zetten dus!

    Interessant dat je vooral 't vooral in beheertoepassingen zoekt. RFID hangt natuurlijk al wat langer boven de markt. Overigens ziu omvang daarbij ook niet allesbepalend moeten zijn. Bibliotheken, zeker die met een bepaald niet misselijke omvang hebben 't ook. Laten we dan eerst 'ns beginnen met de items en de frequent geraadpleegde zaken. Inderdaad perfect voor het beheer, gaan de zaken weer 'ns door onze handen en hebben we gelijk een aanknopingspunt om de zaak op orde te krijgen!

    BeantwoordenVerwijderen