woensdag 11 augustus 2010

Ding #19: Da Trunk

Dit is een gebied waar voor archieven een taak ligt: het opzetten, ondersteunen en sturen van sites waar onderzoekers (en dan niet alleen de stamboomgeïnteresseerden) elkaar ontmoeten, vragen stellen, informatie uitwisselen, etc. Juist hier kan het archiefwezen zijn bestaansrecht bewijzen: het goed aanpakken van crowdsourcing, waardoor diepgaande digitale ontsluiting planmatig aangepakt en uitgevoerd kan worden.
Er worden in de cursustekst mooie voobeelden gegeven, die ook meteen losse eindjes tonen: zo heb ik bij Van Papier Naar Digitaal nog wel wat vragen over de kwaliteit, de compleetheid, de relevantie en de context van de gefotografeerde stukken.

Een grote dienst als het NA heeft het gewicht om als mediator op te treden. Belangrijk hierbij: wanneer de dienst de gebruikers benadert en laat zien dat er van alles mogelijk is, verdwijnt de bestaande barriere tussen gebruiker en beheerder. Wendt de vergrijzing aan voor ontsluiting! Laat de pensionado's iets nuttigs doen voor hun AOW! Archiefdienst: zorg dat je een spin in het web wordt, bemoei je actief met de hobbyisten, geef hun hobby een air van professionaliteit. Ze zullen met je weglopen en zo verdwijnt het stoffig imago als sneeuw voor de zon.

1 opmerking:

  1. En als er één groep is die 't web omarmt, die bij de uitvinding van het www, de fora voor in de rij stonden en staan. Die al een archiefcommunity was, ruim de uitvinding van dit...! Juist: De Genealoog.

    Kortom, doen!

    BeantwoordenVerwijderen