dinsdag 10 augustus 2010

Ding #8: YouTube

Ja hee die kende ik nog niet... Je moet wel onder een bijzonder dikke steen domicilie hebben wil je de enorme groei in het aanbod van bewegend beeld en geluid op het Net hebben gemist. Heerlijk om eindelijk Amerikaanse programma's te kunnen kijken die in NL nooit of te nimmer op de buis komen (zoals het onvolprezen Fishing with John) of om alle afleveringen van Kabouter Wesley achter elkaar te kijken tot je van melligheid uit elkaar barst. Maar vooral om toch nog stukjes van gemiste concerten mee te pikken:

Maar: heeft YouTube (et alii) nut voor het NA? Het NA heeft zelf nagenoeg geen bewegend beeld in de collectie, dat gaat standaard naar Beeld&Geluid. Wel zouden we instructiefilmpjes kunnen maken, maar waarom zou je die op Youtube pletten als je een eigen site hebt? Ik zie niet zo gauw nut voor de dienst.

3 opmerkingen:

 1. Ehmm... misschien vanwege het vele malen grotere bereik dat YT heeft, vergeleken met het NA. Je kunt het natuurlijk ook dubbel doen. Op je eigen NA server en OOK op YT. Daar is het NA kanaal voor op YouTube. Bovendien biedt je dan anderen de gelegenheid jouw materiaal verder te verspreiden op hun site/blog.
  The National Archives in de UK doen dat ook op die manier.

  BTW... ik had een mooie captcha bij deze reactie: swamp

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De logica wil toch dat je filmpjes over je eigen instelling primair op je eigen site zet. Dat dubbelen, nix mis mee, maar niet aalleen op YouTube.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sowieso eerst op je eigen site, en daarna ter verdere verspreiding op allerhande sites ;-)

  Overigens ben ik een groter liefhebber van Vimeo. Dat ziet er net wat gelikter uit.

  BeantwoordenVerwijderen